Τρίτη, 3 Ιουνίου 2008

Να αδυνατίσω αναερόβια ή αερόβια;


Του Στρατιωτικού Ιατρού Ειδικού Παθολόγου Ρηγόπουλου Δημήτριου
Μέλος του American College of Sports Medicine
Η ενέργεια που καταναλώνουμε είναι ανάλογη της φυσικής δραστηριότητας που έχουμε. Όταν σταματήσουμε τη δραστηριότητα αυτή τότε ο μεταβολισμός επιστρέφει στα επίπεδα ηρεμίας, αλλά ο χρόνος της επαναφοράς ποικίλει ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας, τη διάρκεια και τη φυσική κατάσταση του αθλουμένου.
Μετά από ελαφρύ τρέξιμο σε διάδρομο για 20 με 30 λεπτά, ο μεταβολικός ρυθμός επανέρχεται στο επίπεδο ηρεμίας μετά από 30 εώς 90 λεπτά. Όταν πρόκειται για ποδήλατο μια βόλτα 30 λεπτών διατηρεί αυξημένο το μεταβολισμό γι 60 λεπτά. Ο χρόνος αυτός της επαναφοράς του μεταβολισμού στο επίπεδο ηρεμίας είναι πιο σύντομος στους γυμνασμένους, περίπου 40 λεπτά σε σύγκριση με τους αγύμναστους, που ήταν περίπου 50 λεπτά.
Σε μια άλλη μελέτη φαίνεται ότι η γυμναστική με βάρη διατηρεί αυξημένο τον μεταβολισμό για πολύ περισσότερη διάρκεια, αφού παρουσιάστηκε αυξημένος για περισσότερο από 14 ώρες.
Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η αναερόβια άσκηση ενεργοποιεί το μεταβολισμό για πολύ περισσότερη διάρκεια από την αερόβια, δηλαδή ο οργανισμός καίει θερμίδες για πολύ ώρα μετά την άσκηση.
Αυτό καταρρίπτει εν μέρη το μύθο ότι η αερόβια άσκηση είναι καλύτερη για τη λιπόλυση. Ναι μεν, κατά τη διάρκεια της αναερόβιας άσκησης δεν συντελείται λιπόλυση, η ενεργοποίηση όμως του μεταβολισμού για μεγάλο διάστημα δείχνει να έχει μεγαλύτερα οφέλη.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το σωστό αποτέλεσμα μπορεί να επέλθει μόνο με την ισορροπημένη διατροφή, σταθμισμένη για το είδος και τη διάρκεια της άσκησης.
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: