Κυριακή, 31 Μαΐου 2009

Η άσκηση προστατεύει την υγεία

Είναι αυτονόητο ότι η άσκηση προστατεύει την υγεία, όμως δεν έχουμε αντιληφθεί πόσο σημαντική είναι αυτή η προστασία, ακόμα και με μικρή ποσότητα άσκησης. Όλοι κάνουμε επιλογές στη ζωή μας και στη συμπεριφορά μας, ώστε να διατηρούμε ένα επιθυμητό επίπεδο υγείας. Προσέχουμε τη διατροφή μας, δεν καπνίζουμε, δεν πίνουμε, παίρνουμε βιταμίνες και αποφεύγουμε ότι μπορεί να βλάψει την υγεία μας. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουμε είναι ότι η επιλογή της άσκησης έχει πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και προστασία για την υγεία μας, από οποιαδήποτε άλλη επιλογή. Ο παχύσαρκος, ο καπνιστής, αυτός που έχει χρόνια προβλήματα υγείας, ή αυτός που έχει ειδικές ανάγκες και δεξιότητες, όλοι μπορούν να κερδίσουν υγεία! Η άσκηση ωφελεί όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, κάθε φυλής, κάθε επιπέδου φυσικής κατάστασης. Τα αποτελέσματα της άσκησης είναι ορατά ακόμα και μετά από λίγες ημέρες, καθώς πολλές απειλητικές καταστάσεις για τον οργανισμό, όπως πίεση, χοληστερίνη, κ.α, υποχωρούν. Όταν μιλάμε για άσκηση δεν εννοούμε φυσικά τον πρωταθλητισμό ή οποιοδήποτε εξαντλητικό πρόγραμμα. Άσκηση είναι και το απλό περπάτημα και μόνο αυτό μπορεί να ωφελήσει. Βέβαια όσο περισσότερη άσκηση τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη, αρκεί η αύξηση της να είναι προοδευτική και με ασφάλεια.
Πιο αναλυτικά η άσκηση προστατεύει τα παιδιά και τους εφήβους από συμπτώματα κατάθλιψης και αυξάνει την ικανότητα της καρδιάς και των πνευμόνων, βελτιώνει την υγεία των οστών, βελτιώνει τις τιμές της χοληστερίνης και επιτυγχάνει τη μείωση του λίπους.
Στους ενήλικες τα οφέλη της άσκησης είναι πάρα πολλά και κυρίως μειώνει τον κίνδυνο του πρόωρου θανάτου, της στεφανιαίας νόσου, των εγκεφαλικών επεισοδίων, της υψηλής πίεσης, της υπερλιπιδαιμίας, την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη, μεταβολικού συνδρόμου, καθώς επίσης και της ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου, καρκίνου του μαστού, καρκίνου του πνεύμονα, καρκίνου του ενδομητρίου. Ευνόητο είναι ότι προστατεύει από την αύξηση του βάρους, ενώ προστατεύει από πτώσεις και μειώνει τα συμπτώματα του άγχους. Τέλος αυξάνει την πυκνότητα των οστών και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: