Τρίτη, 20 Μαΐου 2008

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Του Ρηγόπουλου Δημήτριου Ειδικού Παθολόγου

Είναι γνωστό ότι η άσκηση βελτιώνει την υγεία σε πολλούς τομείς. Αυτή τη άποψη ενισχύει μια τελευταία έρευνα όπου συσχετίζει άμεσα την έλλειψη άσκησης και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.
Πιο συγκεκριμένα ζητήθηκε από 200 γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση να καταγράψουν τις δραστηριότητές τους και παράλληλα οι ερευνητές κατέγραψαν τα σωματομετρικά τους στοιχεία( βάρος, ύψος, περιφέρεια μέσης), την αρτηριακή πίεση τη χοληστερίνη το σάκχαρο και άλλες βιολογικές παραμέτρους. Επίσης μετρούσαν καθημερινά τα επίπεδα της Οιστραδιόλης στο σάλιο. Η Οιστραδιόλη είναι μια γυναικεία ορμόνη η οποία σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.
Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των γυναικών αυτών διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν δηλώσει μικρή δραστηριότητα και άσκηση είχαν περισσότερα κιλά λίπους στο σώμα τους, υψηλότερη αρτηριακή πίεση, υψηλότερο σάκχαρο και χοληστερίνη. Τα παραπάνω μπορεί κάποιος να τα υποψιαζόταν, όμως η έκπληξη ήταν ότι τα επίπεδα της οιστραδιόλης στο σάλιο ήταν κατά μέσο όρο, καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου αυξημένα κατά 20%. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ σημαντικό και καταδεικνύει το ρόλο της άσκησης ως προστατευτικό παράγοντα για την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: