Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑ. ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ…

Του Στρατιωτικού Ιατρού Ειδικού Παθολόγου Ρηγόπουλου Δημήτριου.
Email. dr.rigopoulos@hotmail.com
Ιατρείο: Λ. Κηφισίας 30, Αμπελόκηποι, Αθήνα.
Τηλ. 2107700211

Οι διαταραχές της σίτισης έχουν ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων τόσο στη συμπεριφορά, όσο και στο τρόπο με τον οποίο, τα άτομα αυτά τρέφονται. Τις περισσότερες φορές οι καταστάσεις αυτές εξελίσσονται αργά και ύπουλα χωρίς, το περιβάλλον να αντιλαμβάνεται τη διαταραχή, ενώ ακόμα και τα ίδια τα πάσχοντα άτομα δεν αντιλαμβάνονται την κατάστασή τους ως παθολογική. Το αποτέλεσμα είναι η νόσοι αυτές να οργανώνονται και να προσαρμόζονται μέσα σε ένα περίπλοκο δίκτυο δικαιολογιών και στόχων.
Η νευρογενής ανορεξία περιγράφεται ακόμα και σε αρχαία κείμενα και παρουσιάζεται σαν μία αφύσικη εμμονή με την εμφάνιση του σώματος. Η νευρογενής έλλειψη της όρεξης εμφανίζεται ως αγωνιώδεις προσπάθειες για δίαιτα και ατή συνέχεια ως άρνηση να σιτισθεί ο ασθενής αρκετά, ώστε να διατηρήσει το βάρος του. Αυτή η εμμονή εμφανίζεται σε 1 έως 2% του γενικού πληθυσμού όπου πραγματικά ανησυχεί για την πιθανή απόκτηση βάρους με την θέα της τροφής, σε σημείο που στις γυναίκες να εμφανίζεται αμηνόρροια.
Υποχρέωση, λοιπόν του περιβάλλοντος είναι να διακρίνει αρκετά νωρίς τα σημάδια της νευρογενούς ανορεξίας, πριν η ασθένεια αυτή να στρεβλώσει τον μεταβολισμό και τις ορμονικές ισορροπίες του οργανισμού, γιατί τότε η επιστροφή είναι πολύ δύσκολη. Παρακάτω παραθέτω ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια:
Αναφορές του ατόμου ότι αισθάνεται παχύ, παρά την φυσιολογική του όψη
Εμφάνιση αμηνόρροιας ή διαταραχές του κύκλου
Συχνότερα σχόλια για το βάρος του και το σχήμα του
Σημαντική μείωση του βάρους του
Έντονη ανησυχία για δίαιτες, υπολογισμό θερμίδων
Ανησυχία για το βάρος του και το σχήμα του, ακόμα και μετά την αισθητή μείωση των κιλών του
Αισθάνεται αβοήθητο στη θέα του φαγητού
Παρουσιάζει σοβαρή πτώση της διάθεσης του
Έχει ενοχές όταν τρώει
Αγωνιώδεις προσπάθειες για έντονη και συνεχή εκγύμναση
Εμφάνιση καχεκτικού σώματος, έως και 85% λιγότερου του αναμενόμενου βάρους του.
Προτίμηση να τρώει απομονωμένο
Παρατηρεί κανείς ότι τα παραπάνω συμπτώματα φαίνονται συνηθισμένα, που πιθανόν όλοι να τα εμφανίζουμε, όμως η ένταση και η διάρκειά τους οδηγούν στην αφύσικη μείωση του βάρους. Πόσο όμως είμαστε ικανοί να διακρίνουμε τα άτομα που θα κυλίσουν σ’ αυτή την ατραπό, γύρω μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: