Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Η αυτοκτονία πρoλαμβάνεται!

Του Στρατιωτικού Ιατρού Ειδικού Παθολόγου Δρ. Ρηγόπουλου Δημήτριου
E mail: dr.rigopoulos@hotmail.gr
Ιατρείο Λ. Κηφισίας 30, Αμπελόκηποι
Τηλ. 2107700211

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν την άνοιξη σαν την εποχή της αισιοδοξίας και της ελπίδας, ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών στις ΗΠΑ συμβαίνουν κάθε χρόνο τον Απρίλιο και το Μάιο.
Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα, ποιος είναι ο λόγος που την άνοιξη υπάρχει αυτή η έκρηξη αυτοκτονιών, αλλά γνωρίζουμε ότι οι αυτοκτονίες είναι οι 11η αιτία θανάτου σε όλες τις ηλικίες και κάθε 16 λεπτά ένας άνθρωπος αυτοκτονεί ή διαφορετικά 11 άνθρωποι στους 100.000!
Πιο αναλυτικά η αυτοκτονία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου σε ηλικίες μεταξύ των 25 και 34 ετών ενώ είναι η Τρίτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες μεταξύ των 15 και 24 ετών. Επιπλέον οι άνδρες αυτοκτονούν τέσσερις φορές πιο συχνά από τις γυναίκες, με τους ηλικιωμένους άνω των 75 ετών να έχουν μεγαλύτερη συχνότητα αυτοκτονιών. Οι γυναίκες αν και τελικά αφαιρούν την ζωή τους σε μικρότερο ποσοστό, επιχειρούν , ωστόσο να αυτοκτονήσουν δύο και τρεις φορές περισσότερο από τους άνδρες.
Για κάθε επιτυχημένη αυτοκτονία προηγούνται 25 αποτυχημένες, πολλές από τις οποίες αφήνουν και σωματικά μόνιμα προβλήματα, που χρειάζονται ιατρική βοήθεια. Το εκπληκτικό είναι ότι πάνω από 90% των αυτοκτονιών, μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν , αφού πρόκειται για διαταραχές του συναισθήματος και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, οι οποίες με κατάλληλη ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή έχουν ευνοϊκή κατάληξη.
Το τελευταίο στοιχείο γεννά την υποχρέωση και αποκαλύπτει την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ευρύ φάσμα ενημέρωσης του κοινού για τα σημάδια που δίνει κάποιος που πρόκειται να αυτοκτονήσει.
Σε μια ελάχιστη προσπάθεια ενημέρωσης παραθέτουμε τα συμπτώματα που οι ψυχίατροι θεωρούν ότι μπορεί να συμπεριλαμβάνονται σε μια προ –αυτοκτονική κατάσταση:
· Να είναι κάποιος καταθλιπτικός
· Να αισθάνεται ανάξιος, να μην έχει ελπίδα ή να μην έχει κάποιο σκοπό στη ζωή του ή ενδιαφέρον να κάνει κάτι
· Να ασχολείται με θέματα θανάτου ή βίας και να αναφέρει ότι θέλει να πεθάνει
· Να ψάχνει πρόσβαση σε φάρμακα, όπλα, αλλά αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν το κακό.
· Μεγάλες διακυμάνσεις στη διάθεση, από μέρες μεγάλης χαράς σε μέρες καταθλιπτικές.
· Να έχει μεγάλο θυμό ή να αποζητά εκδίκηση για κάτι.
· Να παρουσιάζει αλλαγές στις διατροφικές και ενδυματολογικές συνήθειες, στον ύπνο του ή στη προσωπικότητά του.
· Να έχει δραστηριότητες που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του ή να παίρνει παράνομα φάρμακα.
· Να παρουσιάζει ξαφνική ύφεση στα περίεργη συμπεριφορά που πιθανόν να είχε.(είναι σημάδι ότι το άτομο έχει πάρει πλέον την απόφασή του να αυτοκτονήσει.
· Να υπάρχει σημαντική κρίση στη ζωή του όπως μια αναπηρία , μια διάγνωση ανίατης ασθένειας, σοβαρά προβλήματα στο σχολείο, στη δουλειά, μια απόλυση ένας χωρισμός ή μια απώλεια αγαπημένου προσώπου.
· Να προσφέρει τα δικαιώματα ή την περιουσία του σε άλλους , να επισκέπτεται φίλους και γνωστούς χωρίς ιδιαίτερο λόγο, να εκπληρώνει μια ευχή, η να γράφει ένα σημείωμα αυτοκτονίας.
Ένα κάποιο άτομο απειλεί ή επιχειρεί να αυτοκτονήσει, πρέπει να το πάρουμε στα σοβαρά, να παραμείνουμε ήρεμοι και να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές:
· Δεν αφήνουμε το άτομο ποτέ μόνο και απομακρύνουμε τα αιχμηρά αντικείμενα, τα φάρμακα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να τον βλάψει.
· Δεν χειριζόμαστε ποτέ την κατάσταση μόνοι μας. Ζητάμε άμεση βοήθεια από γιατρούς και φίλους.
· Ενώ περιμένουμε για βοήθεια ακούμε προσεκτικά το πρόσωπο κοιτώντας τον στα μάτια και κρατώντας του τα χέρια, για να αισθανθεί οικειότητα και ασφάλεια.
· Το ρωτάμε για ποια μέθοδο έχει επιλέξει και εάν έχει οργανώσει κάποιο σχέδιο.
· Πείθουμε το πρόσωπο να δεχτεί βοήθεια.
· Εάν το άτομο δεν υποχωρεί στην προσπάθεια του, καλούμε επειγόντως τις πρώτες βοήθειες.

2 σχόλια:

AncientHellin είπε...

Simfwnw

Ρηγόπουλος Δημήτρης είπε...

Χρειάζεται κοινωνική εγρήγορση και προσωπικη ευαισθησία και όχι απομόνωση των ατόμων που παρουσιάζουν κάποια ασύμβατα συμπτώματα,στη συμπεριφορά τους.